Terug naar Blogs
Blog Img

Van BI naar Advanced Analytics

​“Als Excel het niet meer aankan, dan zal het wel Big Data zijn.”  Met deze quote opende Dr. Marijn Plomp, universitair docent KIN research aan de VU Amsterdam, het congres ‘Van BI naar Advanced Analytics’ op 23 mei 2017 te Doorn (NL). Samen met BI-Podiumorganiseerde Visser & van Baars dit jaar wederom een succesvol congres waarbij tientallen professionals vanuit heel het land aanwezig waren. Benieuwd wat er werd besproken? Lees dan verder.

BI versus Analytics

Aan Marijn Plomp (VU Amsterdam) de eer om het congres te openen. Aan de hand van wetenschappelijke inzichten nam Marijn het publiek mee in de wondere wereld van BI en Analytics. Zo vertelde hij het publiek wat het verschil is tussen BI en Analytics, waarom veel bedrijven deze stap willen maken én hoe bedrijven dit slim kunnen aanpakken. Daarnaast werd het fenomeen ‘Fast Data’ besproken: het slimmere neefje van Big Data, aldus Marijn. Kern van het verhaal? Volgens Marijn verschillen BI en Analytics niet veel van elkaar. Het onderscheid is niet zo zwart-wit als velen denken...

Een kijkje in de keuken

Jeroen de Haas, founder van Bright Cape, gaf het publiek een kijkje in de keuken van Advanced Analytics. Met zijn eigen bedrijf Bright Cape helpt hij bedrijven om voordeel uit Big Data te halen. Hoe? Door bijvoorbeeld voor grote winkelketens uit te rekenen wat de kortste looproute is om bestellingen uit het magazijn te halen. Of om voor incassobureaus uit te rekenen hoe groot de kans is dat wanbetalers betalen wanneer een deurwaarder voor de deur staat. Al met al een interessante, verrassende en interactieve presentatie waarbij de ogen van vele bezoekers werden geopend en er veel vragen werden gesteld.


Barry Devlin: pionier én visionair in de wereld van BI

And last but not least: Berry Devlin. De Zuid-Afrikaanse BI-specialist Barry Devlin sloot het congres af met een indrukwekkende presentatie over de invloed van BI op de maatschappij. Barry is een autoriteit als het gaat om BI, Analytics en Big Data en wordt beschouwd als dé pionier in de wereld van BI. Zijn boodschap aan het publiek was dat technologie feitelijk geen problemen oplost, maar problemen júist verergert. Een voorbeeld daarvan is dat in de nabije toekomst vele taxichauffeurs hun baan zullen verliezen. Waarom? Auto’s zullen zichzelf besturen. Een grote zorg is wat deze taxichauffeurs dan gaan doen voor de kost. Dit brengt grote maatschappelijke en economische gevolgen met zich mee…  En dit geldt niet alleen voor taxichauffeurs, maar ook voor miljoenen anderen. Niet alleen het publiek is onder de indruk van deze presentatie, ook de ogen van de Visser & Van Baars consultants zijn geopend. “Door analytics, machine learning en artificial intelligence zullen vele banen in de nabije toekomst niet meer bestaan. De presentatie van Barry zet mij absoluut aan het denken.” Aldus Inge Verbraak, Consultant Big Data bij Visser & Van Baars.

Congres gemist?

Kon je helaas niet aanwezig zijn bij dit congres? Dan hebben we goed nieuws: we organiseren jaarlijks dit soort congressen. Over de inhoud van het volgende congres kunnen we nog niets over zeggen. Wat we wél met zekerheid kunnen zeggen is dat het een dag wordt met inspirerende sprekers, cases, een overheerlijke lunch en een uitgebreide borrel. Wil je op de hoogte gehouden worden? Volg dan onze LinkedIn-pagina. Heb je feedback over dit congres of heb je suggesties? Stuur dan een e-mail naar marketing@visservanbaars.nl.