Terug naar Blogs
Blog Img

De Blockchain tijdlijn

​Bitcoins en Blockchain domineren de laatste maanden het nieuws. Eerst alleen in de tech-wereld, vervolgens werd het overgenomen door de alledaagse media en inmiddels zijn cryptocurrency en Blockchain het gesprek van de dag bij het koffiezetapparaat. Binnen Visser & Van Baars zijn we al een tijdje bezig met de Blockchain technology en volgen we de ontwikkelingen rondom Blockchain op de voet. Tijd om eens in de geschiedenis van Blockchain te duiken.

1998-2009

In deze periode werd het idee van online cryptocurrencies al meerdere malen opgeschreven. Het is echter nooit verder ontwikkeld.

2008

Er wordt een paper uitgebracht genaamd: “Bitcoin- A Peer to Peer Electronic Cash System”. Het paper is geschreven door ‘Satoshi Nakamoto’. In het paper staat het idee maar vooral ook de technische uitwerking van Bitcoin omschreven. Satoshi Nakamoto, wat een schuilnaam is, wordt dan ook gezien als de uitvinder van Bitcoin. Zijn echte identiteit is nog altijd geheim. De kredietcrisis is op z’n hoogtepunt en mede daardoor krijgt dit idee veel aandacht.

2009

De software wordt voor iedereen beschikbaar en de eerste Bitcoins worden ‘gemined’. De eerste transactie vindt plaats en wordt dus opgenomen en gecontroleerd in de Blockchain.

2010

Het is mogelijk om Bitcoins te kopen met andere valuta. Er ontstaat dus een Bitcoin-markt en in de maatschappij weten de meeste mensen van het bestaan van digitale valuta. Ook besluit iemand om z’n Bitcoins te verkopen. Hij verkocht 10000 Bitcoins voor twee pizza’s. Zoals iedereen begrijpt was deze man in de huidige tijd multimiljonair geweest.

2011

Bitcoin wint populariteit en daardoor beginnen er ook andere cryptocurrencies te ontstaan. De waarde van Bitcoin blijft ondertussen stijgen.

2013

Vrij snel nadat de prijs van Bitcoins naar $1000 stijgt, crasht de markt en blijft steken op $300. Ondertussen begint Blockchain meer aandacht te krijgen. Er wordt een paper gepubliceerd dat gaat over Ethereum en Smart Contracts.  Hierin wordt duidelijk gemaakt dat de technologie van Blockchain veel meer mogelijkheden biedt dan alleen maar virtuele valuta.

2014

Er ontstaan start-ups die Blockchain technologie willen inzetten in verschillende bedrijfstakken.‘The Ethereum project’ wordt door crowdfunding de eerste toepassing van het ‘smart contract.’

2015

Financiële instellingen en wereldbanken investeren in het Blockchain tech-bedrijf R3.

2016

Japan legaliseert cryptocurrency, je kunt dus voortaan officieel met Bitcoin betalen.

2017

In augustus wordt een verbetering aangebracht in Bitcoin die via Blockchain wordt uitgevoerd. De cryptocurrency markt slaat op hol en de waarde van Bitcoin stijgt gigantisch.

2018

Inmiddels zijn verschillende bedrijfstakken aan het onderzoeken wat ze met Blockchain kunnen doen. Maar met de enorme populariteit komen ook de vragen rondom privacy en regelgeving. De verwachting is dus dat dit jaar meer functionele toepassingen ontwikkeld worden maar dat ook de regulering toeneemt.

Conclusie: een IT revolutie

De Blockchain technologie zorgt nu al voor een IT revolutie en gaat ongetwijfeld op alle vlakken in ons leven een rol spelen. Deze technologie gaat er zelfs voor zorgen dat de mindset van de mensen gaat veranderen. Waar er op dit moment nog een gesloten houding is ten opzichte van het delen van informatie, zal er langzaam maar zeker een meer open houding gaan komen. Dit zie je ook terug in de open source ontwikkelingen die logischerwijs ook gebruikt worden voor het delen van informatie met het oog op Blockchain toepassingen. Het is de grootste innovatie sinds het internet en dit is slechts het begin. De technologie biedt mogelijkheden die op dit moment nog niet voor te stellen zijn.