Terug naar Blogs
Blog Img

Hoe weet je of een bedrijf bij je past? 9 vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

​“Een sollicitatiegesprek is om te kijken of je bij elkaar past”. Deze zin (of een variatie daarop) is te vinden in ieder artikel over solliciteren. Maar hoe weet je nu het bedrijf en de bedrijfscultuur bij je past? Als Visser & Van Baars hebben wij ruime ervaring met de juiste matches maken op basis van kennis, skills en cultuur. Wij delen onze ervaring graag om jou te helpen bij het vinden van de juiste cultuurmatch.

Weet wat je zoekt, dan kun je daarnaar vragen

Weten of een bedrijf bij je past begint bij weten wat je zoekt. Hoe ziet jouw ideale werkomgeving eruit? Hoe gaan collega’s met elkaar om, wat draag je en hoe wordt er binnen teams gecommuniceerd? Vind je hiërarchie vervelend of weet je graag waar je staat? Hou je van een informele omgang of hou je werk en privé liever strikt gescheiden. Ben je van de vrijdagmiddagborrels en bedrijfsuitjes of ben jij het type dat de borrel liever overslaat?

Hoe denk je over targets en kpi’s? Wat motiveert jou? Bonussen en uitstapjes of heb jij vooral verbale affirmatie nodig van je manager. Welke manier van succes meten vind je prettig en wil jij je graag nog ontwikkelen (en op welke manier dan) of ben je gelukkig waar je nu zit?

Niets hierin is goed of fout, maar weten hoe je ideale werkomgeving eruitziet helpt je bij het bepalen of een bedrijf de bedrijfscultuur heeft die bij je past. Iemand die graag op zichzelf is en houd van een sterke hiërarchie, is niet op zijn plaats in een bedrijf met een kantoortuin en “korte lijntjes”. Iemand die zich op zijn werk zich graag onderdeel voelt van een familie past dan weer niet bij een sterk hiërarchische en formele cultuur.

Vragen die je kunt stellen om erachter te komen of de bedrijfscultuur bij je past

Nu je duidelijk hebt waar je zelf graag zou willen werken, is het belangrijk om de juiste vragen te stellen. Bedrijven schetsen in de vacature en online natuurlijk altijd het perfecte plaatje, maar dit kan nog weleens ver van de werkelijkheid liggen. Sommige bedrijven doen überhaupt niet aan employer branding, dus dan is het gesprek de enige manier om een beeld te krijgen van de bedrijfscultuur.

1. Hoe zou je de ideale kandidaat voor mijn rol omschrijven?

Je hebt natuurlijk de vacature gelezen, maar daar staat niet een exact profiel van de ideale kandidaat. Probeer ook goed tussen de regels door te luisteren en vraag naar karaktereigenschappen.  

Zijn ze op zoek naar iemand die flexibel is? Dan zou dat best eens kunnen betekenen dat de structuur soms ver te zoeken is. Omschrijven ze de ideale kandidaat als iemand die tegen een stootje kan? Dan kan de werksfeer soms ver van vriendelijk zijn. En “geen 9-tot-5 mentaliteit” hoeven we niet voor je in te vullen, toch? Dat betekent vaak gewoon dat overwerken meer de norm dan uitzondering is.

2. Hoe meten jullie succes en hoe gaan jullie om met doelen die niet gehaald worden?

Als je wil weten hoe KPI/ target gedreven een organisatie precies is, is dit dé vraag om te stellen. Werk je in teams maar word je individueel beoordeeld? Dan zegt dat iets over de cultuur.

3. Hoe ziet groei en ontwikkeling eruit voor iemand met mijn rol?

Wanneer jij doorgroeimogelijkheden belangrijk vindt is deze vraag een belangrijke. In de meeste vacatures staat dat er doorgroeimogelijkheden zijn, maar wat betekent dat precies. Kun jij je ontwikkelen in gebieden die jij interessant vindt of is er een uitgestippeld pad voor mensen met jouw functie?

4. Hoe is de vrijdagmiddag borrel?

Is het semi-verplicht, tot hoe laat duren ze, komt iedereen of komt er vaak maar een vast clubje? De vrijdagmiddagborrel is vaak een goede indicator van de bedrijfscultuur. Wanneer het altijd maar een korte borrel is waar niet veel collega’s naartoe gaan is werk en privé vaak meer gescheiden dan wanneer het een wekelijks feestje voor het hele kantoor is. 

5. Wat zijn de grootste uitdagingen voor iemand binnen deze functie?

Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij de “ideale kandidaat” vraag. Ze zullen waarschijnlijk nooit zeggen dat het veel overwerken is of dat de directe collega’s licht ontvlambaar zijn, maar ze zullen dit in vage termen wel zo proberen te omschrijven. Ook leer je op deze manier meer over de functie en of deze wel of niet bij je past.

6. Wordt er hier samen geluncht?

Wanneer mensen achter hun bureau lunchen hebben ze het of te druk om te lunchen of het bedrijf heeft gewoon niet een cultuur waarin samen geluncht wordt. Beide is niet goed of fout, maar wel iets waar je wel of niet van houdt.

7. Worden er hier samen activiteiten ondernomen buiten werktijd?

Als er een prettige werksfeer is, ontstaan er ook vaak vriendschappen op de werkvloer. Als er buiten werktijd activiteiten worden ondernomen zegt dat dus iets positiefs over hoe mensen met elkaar omgaan.

8. Wat is over het algemeen de meest gewaardeerde karaktereigenschap binnen het bedrijf?


Het antwoord op deze vraag vertelt je ook een hoop over de cultuur. Staat eerlijkheid voorop? Dan houden ze van transparantie. Wordt er “hard werken” gezegd in combinatie met persoonlijke targets? Dan heeft het bedrijf wellicht een super commerciële bedrijfscultuur.

9. Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven?

Een open deur maar toch belangrijk om te vragen, hoe omschrijven ze zelf hun bedrijfscultuur. Het kan natuurlijk dat het niet helemaal overeenkomt met het gevoel dat jij bij ze hebt, daarom is het stellen van andere vragen ook zo belangrijk.

De rol van een recruiter bij de juiste match

Ga jij via een recruiter ergens op gesprek? Vergeet dan ook niet om hem te vragen naar zijn indruk van de bedrijfscultuur en hij denkt dat je bij het bedrijf past. Wanneer je dit van tevoren vraagt weet je al iets meer over de bedrijfscultuur en kun je specifiekere vragen stellen om zeker te weten dat jij bij dit bedrijf past.