Code

Waarom ook jouw bedrijf behoefte heeft aan BI en Big Data

Business Intelligence (BI) en Big Data zijn de focusgebieden van Visser & Van Baars; we zijn van mening dat ieder bedrijf baat kan hebben bij BI en Big Data. Van analyseren tot voorspellen, ieder bedrijf heeft behoeftes waarin dataverzameling en analyse een grote rol spelen. Ben jij nog niet zeker of dit ook voor jouw bedrijf geldt, dan is deze blog voor jou. Vandaag nemen we je mee in de wereld van BI en Big Data en overlopen we wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen.

Wat houden BI en Big Data in?

Online worden de termen BI en Big Data nog weleens door elkaar gebruikt. Dit is echter niet helemaal correct: het zijn eigen disciplines die goed op elkaar aansluiten. Business Intelligence houdt zich vooral bezig met de historische data van je bedrijf. Wat waren de resultaten en wat is er gebeurd? Big Data houdt zich bezig met de toekomst. Prognoses en voorspellingen aan de hand van historische en actuele data die helpen bij het nemen van beslissingen, en het identificeren van kansen van bijvoorbeeld je productieketen of verkoop.

Wat BI en Big Data voor jouw bedrijf kunnen betekenen

Tegenwoordig hebben we allemaal een overvloed aan data waar we nauwelijks iets mee doen. Beslissingen worden genomen op basis van weinig concrete informatie en afgaan op je onderbuikgevoel is geen uitzondering. Dit is zonde, want tegenwoordig is er ontzettend veel te voorspellen en analyseren door het gebruik van Business Intelligence.

Trends kunnen voorspeld worden door middel van ‘predictive analytics’ (Big Data), en ook het gedrag en de koopbereidheid van consumenten zijn dingen die je kunt meten als je data op een goede manier gebruikt. Ook kun je jouw inkoopproces automatiseren, je ‘cross- en upselling’ verbeteren en de pijnpunten in de productieketen blootleggen.   

De basis van BI is het krijgen van een duidelijker inzicht in je prestaties. Weten hoe je op dit moment presteert, zorgt ervoor dat je met een goede fundering het bedrijf aanstuurt. Niet langer beslissingen maken op onderbuikgevoel of ervaring, maar beslissen op basis van data.  

De voordelen van Business Intelligence zijn:

  • Direct altijd de juiste informatie bij de juiste personen.
  • Actueel inzicht in je data.
  • Analyses en rapporten kunnen met één druk op de knop gemaakt worden.
  • Een dashboard waarop je in real time de ontwikkelingen kunt zien.
  • Beter inzicht in je prestaties en kansen.
  • Beter inzicht in je budgetten en kosten waardoor je er meer uit kunt halen.


Verschillende Business Intelligence-gebruikers binnen jouw bedrijf

Wanneer je BI en Big Data implementeert binnen een organisatie, heb je grofweg drie soorten gebruikers: informatiegebruikers, informatieverwerkers en data-analisten en/of wetenschappers. Weten welke gebruikers je hebt binnen een bedrijf en hoe zij informatie gaan gebruiken, maakt het aanschaffen van software en implementeren van Business Intelligence en Big Data in je dagelijkse bedrijfsvoering eenvoudiger.

Informatiegebruikers

De informatiegebruikers zijn de grootste groep gebruikers binnen de organisatie. Zij halen al hun informatie uit de standaardrapporten. Ze handelen op basis van deze en afwijkende data, en dragen ze over aan collega’s die hier meer ervaring mee hebben (de informatieverwerkers en analisten). Zij willen rapporten genereren met één druk op de knop, en deze rapporten moeten intuïtief, overzichtelijk en actueel zijn. 

Informatieverwerkers

In mindere mate heeft je bedrijf informatieverwerkers. Deze groep gebruikers heeft niet genoeg aan de standaardrapporten en gebruikt de software om zelf rapporten te maken. Ze focussen zich vaak op kansen en trends voor het bedrijf en gebruiken graag data om beslissingen te nemen.

De informatieverwerkers hebben dezelfde wensen als de informatiegebruikers, maar daarnaast hebben ze ook nog aanvullende wensen. Zo willen zij breed toegankelijke informatie hebben en toegang tot software waarmee ze data kunnen analyseren of rapporten kunnen maken.

Data-analisten en -wetenschappers

De data-analisten en -wetenschappers zijn vaak de kleinste groep gebruikers binnen een bedrijf, maar daarom niet de minst belangrijke.

Data-analisten zijn bezig met de historische data van een bedrijf. Zij zijn de medewerkers die ervoor zorgen dat de data voor de organisatie gaat werken. Ze verwerken en onderzoeken data voornamelijk uit één bron en nemen daarbij geen (ruwe) data vanuit andere bronnen in acht.

Datawetenschappers verwerken vaak grote sets (ruwe) data om patronen en trends te ontdekken. Naast data vanuit het bedrijf kijken zij ook naar data daarbuiten, en komen daarbij vaak tot verrassende conclusies. Om dit te doen, hebben zij toegang nodig tot niet-gestructureerde data, moeten ze zelf data kunnen koppelen en verrijken en moet de software geavanceerd genoeg zijn om analyses op maat te maken.

Voor al deze verschillende gebruikers moet je natuurlijk passende software vinden. Breng daarom de gebruikers en hun behoeften in kaart voordat je software aankoopt. Zo zorg je ervoor dat je meteen het juiste systeem aanschaft. Heb je wat sturing nodig bij de implementatie of ben je op zoek naar goede professionals die de data kunnen verwerken, interpreteren en aanvullen? Maak dan vrijblijvend een afspraak. Wij helpen je graag verder en brengen je in contact met de juiste professionals.