Terug naar Blogs
Blog Img

Microsoft Azure, Google Cloud en Amazon Web Services, wat zijn de verschillen?

Steeds meer organisaties stappen over op een public-cloudservice voor het beheer van hun infrastructuur, platformen en software. Overweeg je naar de public cloud te gaan, dan is het goed om vooraf te bedenken welke van de drie grote cloudproviders het best bij jouw organisatie past.

Het beheer van je IT-infrastructuur overlaten aan een externe partij, het is voor veel organisaties een aantrekkelijke optie. Zo'n aanbieder betaal je meestal een maandelijks bedrag voor het beheer en onderhoud van je hardware. Een ander groot voordeel is de schaalbaarheid: groei je hard of gaan de zaken juist even wat minder, dan kunjein een handomdraai capaciteit toevoegen of afbouwen. Vooral voor startups is de public cloud dan ook bijzonder aantrekkelijk.

Daarbij is het niet nodig om van het ene moment op het andere volledig naar de cloud te gaan. Veel organisaties hebben nog een hybride vorm, waarbij je oplossingen in een public cloud combineert met een eigen datacenter. Er zijn veel verschillende aanbieders van public-clouddiensten, maar de markt wordt gedomineerd door drie grote spelers: Microsoft Azure, Google Cloud en Amazon Web Sevices. Ze hebben veel overeenkomsten, maar er zijn ook subtiele verschillen.


Om te beginnen met de overeenkomsten: alle drie bieden opslag en back-ups in de cloud, waarbij je betaalt voor wat je gebruikt. Ook bieden alle drie de platformen oplossingen voor infrastructure-as-a-Service (IaaS) en platform-as-a-service (PaaS). Aanvullende diensten als containers en kunstmatige intelligentie zijn ook bij alle drie voorhanden. Wat zijn de kenmerken van iedere provider?

Microsoft Azure

Microsoft liep niet voorop met het omarmen van public-clouddiensten, maar heeft een aardige inhaalrace gemaakt. Azure staat bekend om zijn snelheid en de goede mogelijkheden voor hybride cloudbeheer. Daarnaast is Microsoft natuurlijk een bedrijf dat in veel organisaties al voet aan de grond heeft met zijn software. Microsoft 365 biedt alle bekende kantoorapplicaties en meer en het zal je dan ook niet verbazen dat dit pakket als software-as-a-service (SaaS) goed samenwerkt met Azure. Het is zeker niet zo dat Microsoft 365 slecht samenwerkt met de andere cloudproviders, maar voor veel 'Microsoft-organisaties' ligt het voor de hand om voor Azure te kiezen.
Het inrichten van de Azure-infrastructuur is geen eenvoudige klus, mede door het overweldigende aanbod aan services. Verder gaat het inrichten van virtuele servers, het bouwen van apps en het beheren van opslag en databases op een iets andere manier dan je in een niet-cloud omgeving gewend bent.

Google CloudPlatform (GCP)

Van de drie grote public-cloudplatformen is Google het minst uitgebreide. Dat wil zeggen, het aantal services is iets beperkter, maar voor veel organisaties heeft Google meer dan genoeg te bieden. Vooral voor startups die nog geen uitgebreid beheer van hun infrastructuur hebben, kan het platform van Google de juiste keuze zijn. Het inrichten van de infrastructuur is iets intuïtiever en overzichtelijker dan bij de andere twee aanbieders. Net als Microsoft biedt ook Google een suite met kantoorsoftware, volledig cloud-gebaseerd.
Op het gebied van data-analyse en kunstmatige intelligentie is Google heer en meester. Hoewel de andere twee aanbieders hier ook services voor leveren, kan die voorsprong van Google de doorslag geven. Van de drie grote aanbieders is Google voor de meeste bedrijven tot slot het meest kostenefficiënt.

Amazon Web Services

Van de grote drie heeft Amazon veruit de meeste ervaring met het aanbieden van clouddiensten. Al in 2006 begon de webwinkelgigant met cloudservices en het aanbod aan diensten voor compute, databases, opslag en andere diensten is ronduit overweldigend. Vooral voor grotere organisaties die veel van dit soort diensten gebruiken, is AWS een goede keuze. Vooral ook omdat het een veelheid aan functies voor ontwikkelaars aanbiedt. Die grote hoeveelheid aan opties en clouddiensten kan er ook voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Net als bij Azure is cloudexpertise hier onontbeerlijk voor het inrichten, ontwikkelen en beheren. Amazon zelf biedt geen SaaS-oplossing voor kantoortaken, maar het draaien van software van een derde partij is geen probleem. 

(Geen) keuzestress

Ook al heeft iedere cloudaanbieder zijn eigen specialiteit en historie, de drie diensten groeien steeds meer naar elkaar toe. Je kunt je dan ook aan geen van de drie echt een buil vallen. Amazon Web Services biedt een bijna onuitputtelijk aantal diensten en is vooral geschikt voor grotere organisaties die ook zelf veel software ontwikkelen. Ook Microsoft Azure is een grote speler van een betrouwbare partij. Google Cloud Platform is vooral (maar niet uitsluitend) geschikt voor cloud-native bedrijven die snel groeien.

Alle drie de aanbieders hebben aantrekkelijke introductieprijzen. Uiteindelijk zul je voor een van de drie kiezen en lange tijd bij die keuze blijven. Het is dan ook goed om voldoende kennis op te doen of contact op te nemen met een cloudspecialist.